Briljant

Waarom CRO/UX onmisbaar is voor SEO.

update: 4-1-2025

Google heeft officieel bevestigd dat **Navboost** een belangrijk rangschikkingselement is binnen zijn zoekalgoritme. Dit systeem, dat tijdens de antitrustzaak tegen Google werd besproken, maakt gebruik van gebruikersdata zoals klikgedrag om de relevantie van zoekresultaten te bepalen. Navboost slaat klikgegevens op voor een periode van 13 maanden en gebruikt deze om zoekresultaten te personaliseren op basis van locatie en apparaattype (bijvoorbeeld mobiel of desktop)[0][1][2][3].

Belangrijke punten uit Google’s verklaring over Navboost:

  1. Gebruikerssignalen als kern: Navboost gebruikt klikdata en andere gebruikersinteracties, zoals dwell time, scrolls en hovers, om te bepalen welke resultaten het meest relevant zijn. Dit weerspiegelt hoe gebruikers hun voorkeuren aangeven door middel van interactie met zoekresultaten[2][4][5].
  2. Personalisatie en segmentatie: Het systeem kan zoekresultaten segmenteren op basis van locatie en apparaat, waardoor het beter inspeelt op de context en intentie van de gebruiker[2]
  3. Ondersteuning voor andere systemen: Navboost werkt samen met andere algoritmen zoals Glue en RankBrain om de zoekervaring verder te verfijnen. Glue richt zich bijvoorbeeld op interacties met SERP-functies zoals kaarten of kennispanelen[1][3].
  4. Niet het enige signaal: Hoewel Navboost belangrijk is, benadrukte Google’s VP Pandu Nayak dat het slechts één van de vele signalen is die worden gebruikt in het rangschikkingsproces[2].

Implicaties voor SEO

Navboost onderstreept het belang van een goede gebruikerservaring (UX) en conversie-optimalisatie (CRO). Websites die aantrekkelijk zijn en gebruikers effectief betrekken, hebben meer kans om hoger te ranken. Dit betekent dat SEO-strategieën zich niet alleen moeten richten op technische optimalisaties, maar ook op het verbeteren van navigatie, contentkwaliteit en gebruikersinteracties.

Aanvullende bronnen vanuit Google

– Google benadrukt in zijn **Search Quality Evaluator Guidelines** het belang van gebruikersintentie en -ervaring als kernprincipes voor rangschikking.[7]

– In interviews heeft Pandu Nayak aangegeven dat systemen zoals Navboost bijdragen aan het begrijpen van gebruikersgedrag en intentie[2][6].

– Google Quality Rater Evaluation Guidelines [8]

Aanvullende bronnen:

[0] https://www.reuters.com/legal/us-judge-rules-google-broke-antitrust-law-search-case-2024-08-05/

[1] https://bendyourmarketing.com/blog/navboost-what-it-is-and-how-google-uses-it/

[2] https://searchengineland.com/how-google-search-ranking-works-pandu-nayak-435395

[3] https://www.dealersleague.com/navboost/

[4] https://www.gsqi.com/marketing-blog/highly-visible-and-low-quality/

[5] https://www.marketingaid.io/google-api-leak-comprehensive-review-and-guidance/

[6] https://www.searchenginejournal.com/google-ctr-and-hcu/519071/

[7] https://patents.google.com/patent/CN112308099A/en

[8] https://static.googleusercontent.com/media/guidelines.raterhub.com/en//searchqualityevaluatorguidelines.pdf

[9] https://www.legaldive.com/news/Google-DOJ-search-illegal-monopoly-remedies-proposal-default-agreements-mehta-mulholland-chrome/736329/

Lees eens meer blogs

Bastian Grimm (Peak Ace)

SEO testen!

Bastian Grimm (Peak ACE): ‘Er is één SEO-regel: test, test, test’ Dé expert op gebied van internationale SEO…