SEO testen!
Bastian Grimm (Peak ACE): ‘Er is één SEO-regel: test, test, test’ Dé expert op gebied van internationale SEO…
Briljant
Aleyda Solis is een SEO-superwoman. Ze won de award ‘Best Search Personality 2018’ en is één van de top-10 online marketing influencers om te volgen. Ze spreekt op vrijwel elke searchconferentie die er toe doet, schreef een boek over SEO en is tussendoor leraar aan twee universiteiten en een hogeschool. “De pijlers van SEO zijn nog steeds hetzelfde, maar Google is ‘geëvolueerd’ om alle technologische ontwikkelingen bij te houden, de resultaten te verbeteren en een betere zoekervaring te bieden.”
Ik heb een kloon. Nee niet echt, dat zou ik wel willen. Ik drink veel koffie en probeer mijn werk zoveel mogelijk te optimaliseren… Naast het optimaliseren van websites voor search, optimaliseer ik ook mijn eigen leven.
Dit jaar ben ik een wekelijkse YouTube-videoreeks met de naam Crawling Mondays begonnen. Hier deel ik praktische SEO-adviezen, how-to’s, recensies, interviews en nog veel meer.
Naast mijn werk binnen SEO heb ik ook een website opgericht met de naam Remoters, met als doel extern werken mogelijk te maken, wat volgens mij essentieel is voor de toekomst van werken (ik werk ook zelf op afstand en merkte dat het een ‘life changer’ is). We hebben een externe vacaturebank, feature-tools die werken op afstand mogelijk maken, co-living voor diegenen die digitale nomaden zijn, externe werk-evenementen, enz. Je moet het zeker eens bekijken ?
Tien jaar geleden had ik mijn eerste baan binnen SEO na een tijdje Webontwerper en front-end developer te zijn geweest. Op dat moment ging ik eigenlijk naar mijn allereerste SEO-evenement, SES in Miami. Dit was echt indrukwekkend en een echte eye-opener. Veel zaken waren nieuw voor mij als SEO-newbie. Ik was erg enthousiast maar ik had op dat moment geen idee dat ik nu nog steeds binnen SEO zou werken.
Google heeft een paar maanden geleden in hun jubileumpost gedeeld welke drie belangrijke verschuivingen er gaande zijn die ze verwachten (en van plan zijn). De verschuiving van het geven van antwoorden naar het aanbieden van klantreizen en ervaringen, van zoekopdrachten naar een voorspellende interacties en van een tekstgerichte naar een visuele ervaring. Ze zijn al begonnen met de Google-assistent die een “doorlopende” conversational search ervaring biedt door de symbiose van nieuwe elementen zoals uitgebreide alternatieve zoekopdrachten, de visuele input via Google Lens en de voorspellende ervaring met de “Ontdek” inhoud suggesties.
Op basis hiervan verwacht ik dat we over een paar jaar een “voorspellende assistent” hebben waarbij de interactie komt wanneer Google merkt dat die nodig is, met een assistent die ons suggesties geeft over wat we moeten kopen of doen, via voice en visuals op basis van onze voorkeuren en gedrag terwijl je onderweg bent.
In deze context beschouw ik mezelf als een marketeer die zich richt op “optimaliseren en maximaliseren”, ongeacht welk systeem deze zoekervaring stimuleert om de resultaten van brands te maximaliseren. Er zullen altijd zowel kansen als valkuilen aanwezig blijven in aspecten die niet volledig geautomatiseerd kunnen worden vanwege het niet te automatiseren menselijke aspect van marketing.
Helaas ben ik geen Asimov, dus durf ik niet te veel de toekomst te voorspellen, maar ik durf wel te voorspellen dat het grootste deel van het “winkelen” in de toekomst voornamelijk online gaat. De term “online” zal op termijn niet meer gebruikt worden, het gaat gewoon om “shoppen” en “commerce”; de standaard is online.
De pijlers van SEO zijn nog steeds hetzelfde, maar Google is “geëvolueerd” om alle technologische ontwikkelingen bij te houden, de resultaten te verbeteren en een betere zoekervaring te bieden. Een voorbeeld op het gebied van internationale SEO, een paar jaar geleden was het gewicht van de IP-locatie als lokaliseringssignaal hoog, nu vertrouwt Google op hele andere signalen om de juiste pagina in het betreffende land en de gewenste taal weer te geven. Veel daarvan kunnen we direct aangeven door ccTLD’s te gebruiken voor het lokaliseren van gTLD’s of submappen/subdomeinen onder gTLD’s via de Google Search Console en het gebruik van hreflang-annotaties.
In het geval van technische SEO heeft er een grote verschuiving plaatsgevonden met de popularisering van JS-frameworks en het gebruik van SPA’s, hierdoor moest Google evolueren in de manier waarop ze op JS gebaseerde sites crawlen, hoewel we weten dat er nog steeds ruimte is voor verbetering is.
Laten we terug gaan naar een pre-pinguïntijd en mij alle links geven! Ik maak een grapje. Ik houd er niet van om terug te kijken naar iets dat toch niet veranderd kan worden en denk liever aan wat we nu hebben dat we niet hadden toen ik begon. Bijvoorbeeld: geen hreflang-annotaties en geen canonical tags … Ik ben eigenlijk heel blij dat ik ze allebei heb omdat ze mijn werk enorm vergemakkelijken.
Mijn grootste link-prestatie was het verkrijgen van een link van Google (!). Ze hebben via de Search Console-helppagina informatie over praktische tips voor internationale/lokalisatie aan mijn hreflang-generator gekoppeld.
Links zijn nog steeds de manier waarop Google de pagina populariteit moet identificeren, en als je wilt rangschikken voor wat voor concurrentie dan ook, dan heb je die zeker nodig. Ik beschouw linkbuilding als het meest complexe aspect van SEO, omdat het datgene is dat je niet rechtstreeks in de hand hebt. Ik heb enorm veel respect voor ervaren linkbuilders zoals Kirsty Hulse, Laura Crimmons, Gisele Navarro of Lisa Myers.
Het is tijd om Google Actions te gebruiken voor het geval je dat nog niet doet. Het kan net zo eenvoudig zijn om de templates die Google al geeft, te bewerken. Hiermee kun je niet alleen je reeds bestaande online aanwezigheid uitbreiden met de Google-assistent, maar krijg je ook beter inzicht in het voice search gedrag en de interacties van je publiek via de analyses in de Actions Console.
Bastian Grimm (Peak ACE): ‘Er is één SEO-regel: test, test, test’ Dé expert op gebied van internationale SEO…
Over UX sprookjes zou ik een heel boek kunnen schrijven. Want naast de vier valkuilen die op heel veel websites…
Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is al lang niet meer het spel van zoekwoorden, backlinks en technische optimalisatie. Het draait draait…