Briljant

Google’s e-commerce (SEO?) handleiding

Google heeft de guide voor e-commerce websites geupdate. Nog nooit gaf Google zo duidelijk advies over wat je moet doen op je e-commerce platform. Of eigenlijk, nog nooit waren ze zo transparant over de belangrijke zaken voor crawling, indexing en UX vanuit Google oogpunt. Zaken als javascript knoppen, paginering, website structuur, URL-opbouw en parameter gebruik, Canonicals, productopbouw, alles komt aan bod. En dus niet alleen voor de zoekmachine om te snappen wat de interne verhoudingen van de elementen op jouw website zijn, maar ook met het oog op gebruisvriendelijkheid. Dit zijn dus zaken die Google hoog in het vaandel heeft bij het nabootsen van gebruikers.

De gehele guide staat hier maar even een aantal mooie zaken:

Paginering volgens Google!

Google heeft een tijd terug aangegeven al heel lang niet meer naar rel=next/prev te kijken, die komt ook niet meer terug. Helaas heb ik net een experiment af waaruit ik nog een andere methode voor paginering voor indexing heb getest (met positief resultaat) daarover later meer ;-). Google geeft nu de 3 opties voor het presenteren van veel producten zonder dat het ten koste gaat van indexing. Wat hierbij erg tof is, is dat ze aangeven dat dit sowieso op basis van <a href> moet gebeuren omdat ze expliciet geen JS uitvoeren op deze acties. Dus heb je een mooie dynamische paginering op basis van JS en geen <a href> opbouw dan wordt het lastiger voor Google om je producten te indexeren:

  • Parameter ?page=
  • Load more
  • Infinite scroll

Navigatieweergave:

Ik ben een groot voorstander van een navigatiestructuur in silo’s met niet teveel interne linkwaste tussen categorieën. Althans niet tussen categorieën die niet veel met elkaar te maken hebben. Hou het relevant. Google geeft nu ook echt heel duidelijk aan dat je hoofdcategorieën in het menu zet en subcategorieën op de hoofdcategorie pagina. De subnoot die hier bij staat is dat ze niet naar de structuur kijken voor de structuur maar vanwege de interne linkverhoudingen tussen relevante onderdelen. hieruit kunnen we gemakkelijk aannemen dat Google hierin semantiek volgt en je dus echt beter geen experimentele navigatieopbouw kunt hanteren. Ik word hier dus enorm blij van, weg met de websites waar alle categorieën naar alle categorieën linken en je dus ook geen natuurlijke interne hiërarchie kunt aanbrengen.

Google’s advies op contentsoorten(EAT-TRUST):

Deze content wil Google dat je gaat inzetten! “ Create content to meet differing customer needs”. Deze is heel vet en veel besproken, eindelijk weg met de crappy SEO teksten maar juist informatie waar je wat meer op kunt bouwen. Liefhebbers van de factor trust kunnen hier hun hart ophalen. Google geeft zelf de onderstaande aan:

  • Uw bedrijfsverhaal. Beschrijf het verhaal achter uw bedrijf voor shoppers die geven om van wie ze kopen.
  • Speciale aanbiedingen. Beschrijf uw speciale aanbiedingen tijdens speciale seizoensgebonden verkoopevenementen zoals Moederdag.
  • Productrecensies van verkopers. Laat zien dat u geïnteresseerd bent in het helpen van kopers bij het vinden van het beste product voor hun behoeften door diepgaande beoordelingen te geven van producten die u verkoopt.
  • Productrecensies van klanten. Overweeg beoordelingen en recensies van klanten te accepteren om nieuwe kopers te helpen uw producten beter te begrijpen.
  • Uw catalogus. Geef informatieve productbeschrijvingen die overeenkomen met zoektermen die door kopers worden gebruikt wanneer ze naar het product zoeken. Geef ook categoriebeschrijvingen voor minder specifieke vragen.
  • Onderwijs kansen. Deel details over workshops of lessen die u geeft om de betrokkenheid bij uw klanten te vergroten. Een banketbakker kan bijvoorbeeld een cursus taartdecoratie geven, vooral als deze ook taartdecoratie verkoopt.
  • Livestreams. Communiceer met uw klanten via interactieve livestreams waarin u producten laat zien, uitlegt hoe u ze moet gebruiken en live vragen van uw klanten beantwoordt.
  • Contactpunten van de klantenservice. Verbeter het klantvertrouwen door duidelijk te zijn over uw retour- en verzendbeleid (inclusief eventuele verzendkortingen op basis van de ordergrootte) en door uw contactpunten voor klantenondersteuning te benadrukken.

URL opbouw:

Google geeft hier een heel duidelijke voorkeur af voor de URL-opbouw. Google geeft heel duidelijk aan dat een goede URL-ontwerpstructuur ze helpt bij het crawlen en indexeren en dat het niet goed opbouwen kan leiden tot onder andere de volgende problemen:

  • Inhoud kan worden gemist als Googlebot ten onrechte denkt dat twee URL’s dezelfde inhoud zullen retourneren
  • Dezelfde inhoud kan meerdere keren worden opgehaald door de crawler als Google denkt dat twee URL’s verschillend zijn, maar ertoe leiden dat dezelfde pagina wordt geretourneerd. Dit kan het crawlen van uw site vertragen en uw webserver zonder voordeel extra belasten.
  • De crawler kan denken dat uw site een oneindig aantal pagina’s bevat als uw URL’s een voortdurend veranderende waarde bevatten

Canonieke relaties:

Het correcte gebruik van de canonieke link, mensen lees dit, want dit gaat bijna bij iedereen fout. (check dan direct ook gewoon even de uitleg over de canonical die Google geeft). Buiten de canonieke relaties ook even een direct advies over interne anker teksten.

  • Gebruik dezelfde URL in interne links, sitemapbestanden en <link rel=”canonical”>-tags.
  • Gebruik een naar zichzelf verwijzende <link rel=”canonical”>-tag (een waarbij de URL in de tag naar de huidige pagina verwijst) op alle indexeerbare pagina’s en neem die URL’s op in een sitemapbestand.
  • Neem voor producten met unieke URL’s per variant de canonieke product-URL op, op alle variantpagina’s met een <link rel=”canonical”>-tag.
  • Voeg waar mogelijk betekenisvolle tekst toe tussen <a href> en </a> tags, zoals de titel van het product waarnaar wordt gelinkt. Gebruik geen algemene zinnen zoals “klik hier”.

Tuurlijk, structured data:

Altijd Google’s paradepaardje.

Bij Google it altijd depends!

Ga snel zelf eens kijken, hoeveel vinkjes kun jij zetten bij je e-commerce platform. Een zeer duidelijke hands-on uitleg over de beste keuzes volgens Google, voor een optimale indexatie en ook een optimale user experience. Het blijft natuurlijk wel Google, dus het is altijd maar de vraag of dit een mooi pet project is maar dat de machine toch eigen conclusies trekt, maar alles ligt wel in lijn met wat nu al vaak best practises zijn.

Google’s e-commerce handleiding als communicatiemiddel

Voor de kritische webbouwers of stakeholders is deze Guide wellicht juist wel de manier om ze over de streep te trekken. Niet altijd wordt het belang van SEO goed ingezien of geïnterpreteerd, dus wanneer jouw adviezen rechtstreeks gestaafd kunnen worden met handleidingen van Google is het gemakkelijker te verantwoorden waarom IT-resources vrij gemaakt dienen te maken. Resources voor die vernieuwde URL-structuur, of die aanpassingen in Javascript of om juist te investeren in betere content, betere reviews etc. Because Google says so.

De onderwerpen (linkt direct naar Google)
Where ecommerce content can appear on Google Understand the different surfaces where your ecommerce content can appear.
Share your product data with Google Decide which method to use when sharing your product data with Google.
Include structured data relevant to ecommerce Help Google understand and appropriately present your content by providing explicit information about the meaning of your page with structured data.
How to launch a new ecommerce website Learn how to strategically launch a new ecommerce website and understand timing considerations when registering your website with Google.
Designing a URL structure for ecommerce sites Avoid issues related to crawling and URL design that are specific to ecommerce sites.
Help Google understand your ecommerce site structure Design a site navigation structure and link between pages to help Google understand what is most important on your ecommerce site.
Pagination, incremental page loading, and their impact on Google Search Learn common UX patterns for ecommerce sites and understand how UX patterns impact Google’s ability to crawl and index your content.

Lees eens meer blogs