Feed management: de sleutel tot effectieve E-commerce SEO
Feed management: de sleutel tot effectieve E-commerce SEO Houd jij je bezig met E-commerce SEO? Vergeet dan niet…
Briljant
Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is al lang niet meer het spel van zoekwoorden, backlinks en technische optimalisatie. Het draait draait al een tijdje om iets meer dan alleen die mix van elementen. Er is ook veel discussie over de naamgeving van SEO, deze is eigenlijk niet meer correct. Het gaat namelijk niet meer alleen om Search Engine Optimization, het gaat om de intentie van de eindgebruiker, het gaat om optimalisatie van zichtbaarheid, in de breedte. Die zichtbaarheid verdien je door jouw connectie me je doelgroep, je betrouwbaarheid, geloofwaardigheid en je niveau van expertise. Daarmee verdien je jouw plek in de “traditionele” zoekresultaten maar ook in AI-gegenereerde antwoorden. AI noem ik nu 1 keer, het zijn namelijk LLM’s, het is geen intelligentie, het zijn taalmodellen die heel erg goed kunnen rekenen :-).
De opkomst van Large Language Models (LLM’s) zoals ChatGPT, Claude, Perplexity en Bing Copilot hebben het speelveld al enigzins veranderd maar zullen in de toekomst echt nog veel meer in aandeel winnen, stap voor stap want hoewel er veel geschreven wordt dat SEO en Google dood zijn, is dat nog verre van waar aangezien in 2024 Google nog 93% van alle zoekopdrachten verwerkte.
Dat blijkt ook uit recente onderzoeken van onder andere SparkToro: in 2024 groeide het aantal zoekopdrachten via Google met maar liefst 20%, en Google ontvangt nog altijd 373 keer meer zoekopdrachten dan ChatGPT. Mensen zoeken dus nog steeds massaal via de klassieke zoekmachine (Google).
De vraag is alleen hoe dat komende jaren gaat veranderen. Er is namelijk al een verschuiving zichtbaar (0,25%) maar met de snelle ontwikkeling van techniek en het opkomen van meerdere LLM’s is de verwachting dat het aantal searches via LLM’s in 2025 snel zal toenemen.
Google’s E-E-A-T-principes (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) vormen al jaren de basis voor kwalitatieve content. Maar dat is ook wel een redelijk manipulatieve basis, je kunt nog steeds valsspelen met fake content en trucjes. Wat we alleen zien is dat de validatie van je content en je merk sinds de opkomst van LLM-modellen een extra dimensie heeft gekregen. In een wereld waar nu ook LLM-modellen content selecteren en aanbevelen is nog duidelijker bloot komen te liggen hoe essentieel het is om verder te kijken dan Google alleen.
Het draait om het opbouwen van een echte connectie met je publiek, het leveren van unieke inzichten, het vestigen van autoriteit in je niche; het tonen van authenticiteit; het bieden van hoogwaardige content; het wegnemen van twijfels, vragen en frustraties; en het overtreffen van verwachtingen in betrouwbaarheid. Dat is niets nieuws, maar wij zijn in ieder geval wel heel blij dat het nu meer en meer de nieuwe standaard wordt.
We schreven er al eerder over, Navboost! Google’s Navboost-algoritme analyseert gebruikersinteracties zoals klikken, hovers en scrolls om zoekresultaten te verfijnen. Het systeem ziet wat je gebruikers doen en slaat deze informatie op om de relevantie en kwaliteit van pagina’s te beoordelen. Positieve interacties, zoals langdurig bezoek aan een pagina, kunnen de ranking/zichtbaarheid verbeteren, terwijl negatieve signalen, zoals snel terugkeren naar de zoekresultaten, een negatieve invloed kunnen hebben. Specifiek voor Google is dat gebruikersgedrag dus ook al belangrijk en voor jou dus een ijkpunt of je op de goede weg bent. Rankt jouw content langdurig goed? Dan heb je de eerste stap al gezet in een bredere zichtbaarheid.
Met de opkomst van LLM-zoekmachines is het optimaliseren van content dus niet alleen voor Navboost belangrijk maar ook voor de zichtbaarheid in LLM’s cruciaal geworden. In plaats van het oeverloos bezig zijn met hoge nummer 1 posities op brede zoekwoorden in de serps, is het doel nu om als betrouwbare bron te worden geciteerd in antwoorden op LLM’s en AIO’s (AI-overviews, de nieuwe interface van Google) veel groter geworden. Dit dwingt ons om nog meer te focussen op contextuele relevantie, consistente merkvermeldingen en het opbouwen van autoriteit binnen je branche.
Met al deze informatie bedacht ik me dat Google’s E-E-A-T een een update zou kunnen krijgen tot na E-E-A-T. Verder dan het concept van Google, maar gewoon als online marketing standaard. Een gedachtengang waaraan je visie kunt geven binnen jouw eigen marketingstrategie.
In een tijd waarin LLM dus steeds vaker de antwoorden levert in plaats van alleen de links, moet jouw content méér doen dan vindbaar zijn. Het moet menselijk, herkenbaar en betrouwbaar zijn. SEO is niet langer alleen een technische discipline — het is merkbouw. Strategie. Vertrouwen.
Daarom dus HUNGER: een conceptuele voorganger of juist opvolger van E-E-A-T.
SEO is mensenwerk. Je content moet niet alleen relevant zijn, maar ook emotioneel resoneren. Bouw bruggen tussen jouw merk en je doelgroep door verhalen, empathie en tone of voice die raakt. Mensen converteren niet op data, maar op gevoel. De data maakt het alleen inzichtelijk.
Laat zien dat je niet alleen ‘weet waar het over gaat’, maar dat jij de bron bent met de diepste inzichten. Ga verder dan de standaard tips & tricks. LLM-systemen herkennen inhoud met diepgang – en belonen het.
Wees niet gewoon aanwezig in je niche — domineer die. Bouw je merk uit via content, media, verwijzingen en partnerships. Autoriteit is zichtbaar, consistent en verdient zijn plek – ook in LLM-modellen die bronnen selecteren.
Authenticiteit is de nieuwe SEO. Laat échte mensen zien, gebruik eerlijke reviews, transparante bronnen en toon hoe je bedrijf werkt. Geloofwaardigheid is niet alleen een gebruikerssignaal, maar ook een rankingfactor in modellen die betrouwbaarheid wegen.
Kwaliteit is het minimum. LLM’s herkennen details die mensen vaak missen. Slordige taal, herhaling, dunne inhoud? Geen plek meer voor. Maak content die klopt, klopt, en blijft hangen. Lang, kort, visueel of tekstueel: alles moet exceptioneel zijn.
Ga verder dan ‘vertrouwen opwekken’. Bied garanties, consistentie en een ervaring die verwachtingen overtreft. Van privacy tot laadsnelheid, van afhandeling tot klantenservice — vertrouwen bouw je in elke klik en interactie.
HUNGER is een concept, maar wel een concept wat de standaard zou kunnen zijn voor wie ook morgen nog zichtbaar wil zijn. Of je nu gevonden wilt worden in Google, geciteerd wilt worden in LLM’s of gewoon meer conversies wil.
Feed management: de sleutel tot effectieve E-commerce SEO Houd jij je bezig met E-commerce SEO? Vergeet dan niet…
Platte SEO is dood. Wij waren daar al van overtuigd: het is niet voor niks dat de belangrijkste…
Google heeft de guide voor e-commerce websites geupdate. Nog nooit gaf Google zo duidelijk advies over wat je…